Vintage styl – bydlení proměňuje v útulný domov!

Vintage nábytek a doplňky zrají jako dobré víno. Čím jsou starší, tím jsou lepší. Jedná se o styl, který nás vrací k tradicím, hřejivému domovu a interiéru, který má osobitost a historii plnou příběhů. Pár vintage kousků tak dokáže vyčarovat teplo domova.

Vintage styl je vzpomínkou na staré dobré časy

Není to ale tak dávno, kdy se slovo vintage používalo spíše pro označení výjimečně kvalitních ročníků vína. Až časem se tento výraz začal používat na všechno staré a dobré, a dostal se tak i do světa interiérového designu. Vintage styl čerpá inspiraci z 20. až 60. let minulého století. Převládají v něm spíše jemné barvy a přírodní, kvalitní materiály. I ze zrekonstruovaného nábytku by mělo dýchat stáří.

Vintage styl

Vintage styl

Nepleťme si vintage a retro styl

Retro styl čerpá především z 50. až 60. let. Narozdíl od vintage stylu sází na pestré barvy (zejména červenou, žlutou, hnědou a zelenou). Nábytek a doplňky jsou nejčastěji z plastu nebo vinylu. Používané je ale i dřevo.

Vintage styl

Vintage styl

Jak docílit vintage bydlení?

  • Nábytek, na kterém může být patrný zub času – i přesto, že si koupíte novou věc, bude vypadat, jako by sloužila už několik desítek let. To ale nábytku dodává na eleganci a osobitosti. Jako třeba nádherné bílé komodě se šuplíčky.
  • Důraz na detail – vintage styl se soustředí i na ty nejmenší detaily, které ale ve finále dokáží oživit interiér víc, než byste čekali. Dobrým příkladem jsou krásné keramické úchytky.
  • Žádná divočina v barvách – barvám vládne bílá, šedá, tlumené odstíny a pastelové barvy. Díky tomu vintage interiér působí klidným dojmem a příjemně se v něm odpočívá.
  • Jednu z hlavních rolí hraje textil – nejčastější je květinový motiv. S kolekcí Rose Garden Blue zaplavíte celý svůj interiér růžemi.
  • Doplňky a dekorace s patinou, prasklinami a rzívintage stropní svítidlo okamžitě upoutá pozornost. Pak už stačí vybrat jen pár doplňků , které dokreslí vintage atmosféru.
Vintage styl

Vintage styl

Vintage styl není o kvantitě. Nejvíce ho symbolizuje citová vazba ke každému kusu, který vám zkrášluje domov. 

Tip od LaHome.cz: Zdědili jste po babičce starší komodu? Vdechněte jí nový život pomocí úchytek. Protože si to zaslouží, sepsali jsme o nich samostatný článek na blog ZDE.

Vintage styl

Vintage styl