Jak i z malého balkonu udělat oázu pohody a klidu

Balkon je naprosto ideálním útočištěm pro pohodové letní večery. Byla by škoda nechat ho využitý jenom jako odkladiště všemožných věcí, které se jinam nevejdou. Pojďme si společně projít, jak se dá jednoduše zútulnit balkon.

Za jakým účelem budete prostor používat

Nejdříve je potřeba celý prostor vyklidit. Až budete mít hotovo, rozmyslete si, za jakým účelem jej budete chtít primárně používat – na romantické snídaně a večeře ve dvou, večerní odpočinek se sklenkou vína a knihou nebo jako místo pro vaše zahradničení? Nic není nemožné, jen je třeba na budoucí účel balkonu myslet po celou dobu jeho zařizování. A také je třeba brát v úvahu velikost vašeho balkonu. Máte-li v tomto jasno, porozhlédněte se po tom, jaký styl by se vám líbil.

Nábytek na balkon

Vyberte si jako první tu část, která bude zabírat nejvíce místa

A tou je samozřejmě nábytek. Základem by měl být stolek a židle. V případě malého balkonu využijete nábytek s úložným prostorem nebo skládací nábytek (připevněný na zeď). V případě, že je váš balkon větších rozměrů, můžete se poohlédnout po klasickém nábytku. Ideální je vybírat ze setů, váš nábytek pak bude v jednom stylu.
Posezení si můžete zpříjemnit výběrem sedáků, které lze sladit s ostatními dekoracemi. Je třeba však myslet na jejich úklid v případě nepříznivého počasí.
Při výběru stolku a židlí je třeba přemýšlet i nad materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Každý materiál potřebuje jinou údržbu. Na balkon jsou ideální materiály odolné proti nepřízni počasí např. kámen, dřevo, kov a ocel.

Sedáky na balkon

Přidejte kousek přírody

Přeci jen o něco útulněji bude na balkoně, kde jsou alespoň nějaké rostliny. Nemusíte mít úplnou džungli, ale jedna nebo dvě kytičky se vejdou vždy. Pro praktické lidi je možné si pěstovat jedlé květiny nebo rovnou bylinky. Pro malé balkony se dnes vyrábí květináče, které se zavěsí či nasadí na zábradlí nebo přímo na balkon. Vzrostlé popínavé rostliny lze navíc využít jako přírodní stín. V každém zahradnictví vám jistě rádi poradí, jaký typ rostlin na váš balkon vybrat a dnes je už spousta druhů ovoce a zeleniny speciálně pro balkonové pěstování. Pak už jen stačí vybrat si vhodné květináče.

Romantika při svíčkách

Zapomínat by se nemělo ani na vhodné osvětlení. Můžete zvolit klasiku ve formě lustru či stojacích nebo závěsných lamp. Pokud vám na balkon svítí většinu dne slunce, je vhodné zamyslet se i nad volbou solárního či LED osvětlení. Méně typické ale o to kouzelnější jsou svícny nebo lucerny. Taková drobnost dokáže vytvořit z vašeho balkonu vel

Závěsné lucerny na balkon

ice romantické místo. Nádherná je například ratanová lucerna Brisa, kterou můžete mít v několika designech, nebo kovová lucerna s patinou a odřením. 

Ochrana před sluncem a zvědavými sousedy

Je třeba také zvážit, na jaké světové straně se váš balkon nachází a jak moc je lidem na očích. Celá snaha o vytvoření útulného prostoru by mohla být zmařena, pokud na vás budou moci neustále koukat sousedi, popř. pokud vám na balkon bude celý den pražit sluníčko a vy na to nebudete připraveni. S tím vám může pomoci například slunečník z kokosových listů. 

Dotáhnout to do konce

Nyní už zbývá jen zvolit vhodné doplňky, které vaše balkonové dílo dovedou k dokonalosti. Vybírat můžete mezi různými polštářky, přehozy, plédy, prostírání, lapače snů, ale i praktické věci jako jsou třeba různé police, háčky, pítka a krmítka pro ptáčky. Záleží jen na vaší fantazii a prostoru, který vás balkon nabízí.