Posviťme si na lustry – na co nezapomínat při výběru a pár tipů pro vás!

Rozzáří váš domov, domodelují interiér a pomohou vám zakrýt i případné nedokonalosti. Lustry mají velkou moc. Jejich pomocí můžete s dispozicemi místnosti doslova čarovat – opticky je zvětšit, zmenšit nebo snížit vysoký strop. Kromě funkce praktické ovšem excelují i svým estetickým dojmem. Můžou být doslova uměleckým dílem.

Jak vybrat lustr do obývacího pokoje, kuchyně či ložnice
Lustrům nebo závěsným stínidlům to bude nejvíce slušet v místnostech s vysokým stropem. Pokud jimi disponujete, můžete si dovolit i robustní a masivní provedení. Máte doma nízké stropy? Volte raději jednodušší varianty přisazené ke stropu nebo lustr s rozložitými rameny.

Dřevěný lustr

Dřevěný lustr

Při výběru lustru do kuchyně mějte na paměti praktické materiály snadné na údržbu a čistější linie. Stůl nad jídelním stolem bude posazen níže, tím pádem by mu nemělo chybět stínidlo. V moderně zařízených i vintage kuchyních budou pěkně vypadat kovová a skleněná závěsná světla. Jako například šedé závěsné světlo , nebo minimalistické závěsné světlo ve tvaru koule.

V obývacím pokoji klidně experimentujte. Lustr může být centrálním kouskem, který bude místnosti dominovat. Stačí ho pak doplnit lampami nebo stínidly, které k němu budou pasovat. V interiérech zařízených do provence a rustikálního stylu zazáří pohádkový lustr s růžičkami. Pokud máte rádi čistý styl, velmi hezky nad konferenčním či jídelním stole vypadají tři závěsná stínidla ve zlaté, stříbrné a bronzové. Menší místnosti provzdušní minimalistické drátěné lustry v industriálním stylu. Naopak do prostorného pokoje se skvěle hodí i honosné křišťálové lustry.

Do ložnice volte jednoznačně tlumené světlo a lustr se stínidly. Ideální volbou je designově povedený lustr v šedé antik barvě.

Kovové závěsné svítidlo

Kovové závěsné svítidlo

Jaký design lustru zvolit?

Pakliže doma nemáte vyhraněný styl, vsaďte na osvědčené skleněné a křišťálové lustry. Zajímavé je transparentní kouřové světlo. V poslední době vládnou trendům lustry s designem továrních lamp, nebo obnažené žárovky s drátěným stínidlem. Těm to bude nejvíce slušet v kombinaci s minimalistickým severským a industriálním stylem. Mnohdy mají ale patinu, která rozšiřuje jejich využití i do vintage stylu.
Vsadili jste doma na útulný rustikální, vintage nebo provence styl? Vyberte si u nás z široké nabídky vintage luceren, uměleckých Tiffany stínidel, nebo zámecky vyhlížejících lustrů.

 

Tip od LaHome.cz:

  • design přizpůsobte svému interiéru
  • k vysokým stropům se hodí masivní lustry, nižším budou více slušet varianty přisazené ke stropu
  • lustr zavěste do výšky 190-220 cm, aby nepřekážel v prostoru
  • při zavěšení nad jídelní stůl dbejte na to, aby byl lustr minimálně ve výšce 80 cm
  • centrální osvětlení vždy doplňte nástěnnými nebo stolními lampami ve stejném stylu.