Nejkrásnější vánoční dekorace – betlém

Betlém je dekorace, bez které si spousta lidí nedokáže představit dokonalé Vánoce. Jesličkami si lidé zdobí své domovy v nejkrásnějším období roku už po několik staletí a poslední dobou jejich obliba stále víc narůstá. Plastické vyobrazení zrození Ježíše Krista prostě k vánočnímu času patří.

Betlém

Betlémy mohou mít řadu podob. Jedny z nejkrásnějších vyrábí holandská rodinná firma Clayre & Eef a jsou tak výjimečné, že si zákazníci po vyprodání zásob rádi počkají téměř rok, než se vyrobí nové kusy pro další sezónu. My jsme pro vás vybrali ty nejzajímavější.

Betlémy propracované do posledního detailu

Většina betlémů je vyrobená z polyresinu, velmi odolného druhu pryskyřice, který si oblíbili umělci, protože je téměř nerozbitný, a přitom dovoluje ztvárnit i ty nejdrobnější detaily. Jednotlivé figury se pak ručně domalovávají, dodává se jim vintage patina nebo se zdobí třpytkami a každý kus je tak jedinečným originálem.

 

Tradiční jesličky znázorňují Svatou rodinu, tedy Pannu Marii a svatého Josefa pečující o právě narozeného Ježíška. V nabídce LaHome najdete betlémy právě s těmito postavami, ale také s větším počtem figur. Obvyklé jsou například jesličky se sedmi postavami, kde bývají kromě Svaté rodiny také Tři králové přinášející dary a anděl. Výjimečný je pak betlém, kde se nad Ježíškem sklánějí právě Tři králové.

Betlém můžou tvořit samostatně stojící figury, které lze rozmístit přesně na míru zvolenému prostoru. Vybrat si můžete i jesličky, ve kterých jsou všechny postavy propojené v jeden celek – takový je třeba betlém, na němž anděl svými křídly obklopuje Svatou rodinu. Unikátem pak jsou vyšší betlémy na podstavci, které chrání skleněný poklop.

Zajímavou a neobvyklou dekorací se může stát i keramická lampička s osvětlením, která dostala právě podobu betlému. Po rozsvícení svým měkkým teplým světlem podtrhne kouzlo vánočního období.

Betlém

Tip od Lahome

Pokud uvažujete o nákupu betlému a dalších vánočních dekorací, ale bojíte se, že se vám nepodaří vybrat kousky, které k sobě budou perfektně ladit, ozvěte se nám. Rádi vám pomůžeme dotvořit váš obyvák, jídelnu nebo ložnici přesně podle vašich představ.