Křišťálový lustr – aneb když je světlo uměleckým dílem

Je symbolem noblesy a luxusu. Křišťálový lustr ale rozhodně nepatří jen do honosných sálů a zámeckých komnat. Rozzáří i váš domov.

Výroba křišťálových lustrů je královskou disciplínou

Vyžaduje dlouhé hodiny práce a zručné ruce řemeslníků. Křišťálový lustr začíná vznikat při ručně kresleném návrhu, následně se přenáší do grafických programů, kdy je třeba detailně rozkreslit i sebemenší detail. Samotný křišťál se mnohdy ručně brousí a leští, aby se dosáhlo perfektního lesku a odrazu světla. Předtím, než se dostane k vám, projde rukama hned několika mistrů. Pracná výroba se samozřejmě musí odrazit na ceně, ale křišťálové lustry představují investici na dlouhá léta.

Křišťálový lustr

Křišťálový lustr

Na co myslet, když si vybíráte křišťálový lustr?

  • Velikost, tvar a styl musí odpovídat jak stylu vašeho interiéru, tak výšce stropu.
    Pokud máte v plánu lustr zavěsit do prostoru, kde se pod ním bude chodit, spodek by měl být minimálně ve výšce 195 cm.
  • Lustru umístěnému nad stolem bude stačit, když nejspodnější část bude ve výšce 170 cm nad podlahou.
  • Při výběru designu dejte na první dojem, ale myslete i na sladění nejen se zařízením, ale i barevnou atmosférou interiéru.
  • Čirý křišťálový lustr je univerzálnější. Krásně vypadá v moderní novostavbě, ale ladí i s vintage a romantickým stylem. Vybírat můžete ze starožitných i novodobých designů.
  • Barevným křišťálovým lustrům, speciálně se zlatými, měděnými nebo hnědými prvky, to bude nejvíce slušet v rustikálních interiérech. Jako například křišťálový lustr Bronze. Pokud ale lustr zvolíte dominantou místnosti a uberete na barevnosti dalších prvků, pak nic nebrání použití v jiných stylech interiérů.

Jak vyčistit křišťálový lustr?

Údržba luxusních lustrů je snad největší obavou. Pro udržení dokonalého efektu je třeba ji provádět alespoň jednou za půl roku. Ač je už na trhu celá řada sprejů a speciálních čisticích prostředků, nejjistějším způsobem je stále ruční čištění. Důležité je nepoužívat žádné abrazivní prostředky a všechny díly lustru čistit a sušit jemnými houbičkami a utěrkami.
Tip LaHome: Postup sundávání křišťálových ověsů si nafoťte, abyste se netrápili při jejich zpětném zavěšení.

Křišťálový lustr

Křišťálový lustr

Výhody a nevýhody křišťálových lustrů:

  • Vytvoří efekt jako žádné jiné světlo.
  • Jsou investicí na dlouhé roky. Křišťálové kameny jsou vyrobeny z roztavených hornin a drží si svůj vzhled i za extrémních podmínek.
  • Díky různým designům ladí téměř se všemi styly interiérů.
  • U lustrů je třeba počítat s vyšší cenou kvůli vysoce pracné výrobě, která mnohdy vyžaduje ruční broušení a leštění.
  • Osazení mnoha žárovkami vylepšuje jeho svítivost, ale tím nepatří mezi nejekonomičtější svítidla.
  • Přibližně dvakrát do roka budete muset počítat s náročnější údržbou.