Jaké zvolit barvy v interiéru a na nábytku?

Každá barva má své specifické vlastnosti a jinak působí na lidskou mysl a oko. To samé platí pro materiály. Naštěstí se to ale nedá říci obecně a na každého člověka působí každá barva jinak. Následující přehled berte spíše jako obecná pravidla a zjištění a inspirujte se jím.

Jaké zvolit barvy v interiéru a na nábytku?

Bílá barva je barva čistoty a elegance. Opticky zvětšuje prostor a dává vyniknout struktuře materiálů. Je také velmi vhodná pro kombinaci s ostatními barvami. Velmi zajímavé je použití bílé a pak celého spektra barev na doplňcích nebo jen části interiéru.

Šedá barva dříve nebyla dříve moc oblíbená. Vzbuzuje v nás ponuré, až smutné pocity. Je to ale stejně jako bílá a černá výborná barva pro kombinaci. Často ji používám při zvýrazňování jiných věcí. Například bílý nábytek vypadá na decentně šedé zdi úplně jinak než na bílé. Šedá je dobrá, dává vyniknout ostatnímbarvám. Krásně vypadá například netradiční kombinace šedé a růžové.

Černá barva je velmi elegantní až „magická“. Vzbuzuje v nás pocit luxusu a elegance. Je to také barva plná dynamiky. Není ale vhodná pro velké plochy. Používejte ji tedy střídmě. Tady dvojnásob platí, že méně je více. Její vnímání můžete ještě umocnit použitím lesklého povrchu.

Žlutá je barva slunce. Protepluje a prosvětluje prostor. Podporuje aktivitu, podněcuje intelekt a rozveseluje mysl. Je to barva velmi optimistická a veselá. Právě tady se výborně hodí její kombinace s šedou, která bude působit velmi moderně a originálně.

Červená je barva temperamentu a vášně. Dodává vitalitu, odvahu a energii. Upoutává pozornost a proto, ji volíme na předmětech, které chceme zdůraznit. Velmi elegantně bude působit její kombinace s černou.

Oranžová je barva, která v sobě kombinuje vlastnosti žluté a červené. Ubrali jsme trochu temperamentu a světla. Je to kompromis mezi těmito barvami, nebo naopak ji můžeme použít jako „tlumič“ výrazného působení červené nebo žluté. Je to barva optimistická a dodává chuť do života. Také se o ní říká, že podněcuje chuť k jídlu.

Zelená barva je jedna z barev přírody. Velmi dobře působí na psychiku, uklidňuje a je tedy přímo stvořená pro relaxaci. Vyvolává klid a pohodu.

Modrá je studená a chladná. Ovšem je to barva neutrální a klidná, zejména v jemných světlých odstínech. Často najde uplatnění v ložnici nebo koupelně.

Fialová je odstín modré obohacený o dynamiku a temperament červené. Nepůsobí tak výrazně, ale spíše podporuje kreativitu a mysl. Také působí velmi elegantně. Dříve to byla barva králů.

Hnědá je stejně jako zelená barva přírody a půdy. A přebírá její vlastnosti. Dodává pocit jistoty a bezpečí. Nejčastěji se objevuje v nejrůznějších odstínech dřeva. Je to také „přirozená“ barva podlahy.